• Nieuws
  • $
  • Hoezo geen opgeleide operators te vinden?

Hoezo geen opgeleide operators te vinden?

De industrie zit te springen om gekwalificeerde procesoperators. In de chemische en petrochemische industrie kunnen operators veel geld verdienen. Men is daar met name op zoek naar operators op niveau 3 en 4. Vanwege het hoge salaris stappen veel ervaren operators uit de productie- en verwerkende industrie over naar de chemische en petrochemische industrie en volgen daar een studie om op niveau 3 te komen.

In de productie- en verwerkende industrie is men met name op zoek naar operators op niveau 2.

  • Voedselverwerking: Fabrieken die voedingsmiddelen produceren en verpakken, zoals zuivelfabrieken, slachthuizen en bakkerijen.
  • Betonproductie: Fabrieken die beton en betonproducten maken.
  • Asfaltcentrales: Productie van asfalt voor wegenbouw.
  • Staalfabrieken: Productie van staal en stalen producten.
  • Metaalbewerking: Plaatwerk, gieterijen en machinefabrieken.

De werkzaamheden vinden doorgaans in ploegendienst plaats (2ploegen, 3 ploegen en 5 ploegen). Er zijn echter ook bedrijven waar werkzaamheden in dagdienst worden uitgevoerd. Het betreft doorgaans fulltime functies. Parttime vacatures zijn er nauwelijks.

In de productie- en verwerkende industrie vinden met name routinematige en fysiek intensieve werkzaamheden plaats. Deze bedrijven hebben vaak behoefte aan procesoperators die basale productie- en onderhoudstaken kunnen uitvoeren, waarbij de nadruk ligt op fysieke arbeid en eenvoudige operationele procedures. De werkzaamheden vereisen een zekere mate van training en ervaring om de machines en processen veilig en efficiënt te kunnen bedienen. Veel van die bedrijven zijn enorm geholpen met operators op niveau 2.

Er zijn echter onvoldoende niveau 2 operators beschikbaar om het tekort in de productie- en verwerkende industrie aan te vullen.

13 jaar geleden heeft Litop honderden basisoperators (niveau 1) opgeleid. De instroom bestond uit mensen zonder een diploma en met een laag zelfbeeld. Tegenwoordig is de naam van deze opleiding assistent procestechniek. 50% van de geslaagde basisoperators stroomde door naar een procesoperator A opleiding. 95% van hen haalde vervolgens binnen één jaar hun procesoperator A diploma. Vaak worden deze mensen in hun bedrijf de “handjes” genoemd. Als je veel van die “handjes” hebt rondlopen liggen er dus grote kansen om de helft daarvan binnen 2 jaar op procesoperator A niveau te brengen. Maar na 1 jaar pluk je al de vruchten van hun opleiding assistent procestechniek.