Mechanisch operator B – DIPLOMA

niveau 3

 

Een mechanisch operator B volgt nagenoeg dezelfde opleiding als een procesoperator B. In totaal bestaat een operator B opleiding uit 10 werkprocessen.

De eerste 6 werkprocessen zijn gelijk aan die van de procesoperator B. Een procesoperator B volgt daarna de werkprocessen metingen verrichten, het proces regelen, een proces of product optimaliseren en een planning bewaken. Een mechanisch operator B volgt in plaats daarvan de werkprocessen apparatuur op en ombouwen en assisteren bij het aansluiten van besturingscomponenten, product en procesvoering meten en controleren en een planning bewaken. Het verschil is in totaal slechts 3 werkprocessen. Je kunt stellen dat als je aan een lijn werkt die vaak omgebouwd moet worden een mechanisch operator B opleiding een goede keus is.

Een mechanisch operator B opleiding is een MBO niveau 3 opleiding. Deze duurt bij een normaal studietempo 1 jaar mits in bezit van A diploma.

Alle varianten maken gebruik van een e-learningsysteem waar je 24/7 gebruik van kunt maken en waarbij je onder elke e-learning pagina vragen kan stellen aan docent of medestudenten. Het systeem zorgt er ook voor dat jij en je begeleider gewaarschuwd worden wanneer je achter loopt.

Wil je starten met een opleiding, maar werk je nog niet bij een productiebedrijf? Je kunt dan eerst een geschikte baan zoeken óf alvast beginnen met het behalen van je theoriecertificaat.

Intredetoets
Theorie vakleer
i i
Algemene vakken
l l
Praktijk
v v
Examens
Extra kosten

Intredetoets

Voordat je bij Litop start met een operator opleiding (theoriecertificaat of een diploma) starten we eerst met een intredetoets. Hiermee bepalen we op welk niveau je het beste kunt beginnen, zodat de kans groot is dat je ook daadwerkelijk het diploma haalt. Deze toets duurt ongeveer 1,5 uur en kun je online maken. Het is belangrijk dat je begrijpt dat dit geen examen is maar een instrument om te voorkomen dat je in een opleiding terecht komt die niet bij jou past. Enkele dagen nadat je de toets gemaakt hebt krijg je een rapport met de uitslag en een instroomadvies.

 

Prijs €105,-

Theorie vakleer

De theorie wordt aangeboden via e-learning en kun je volgen wanneer jij dat wilt. Als je een vraag hebt kun je die onder de betreffende e-learning pagina stellen en krijg je hulp van je docent. Je maakt tijdens je opleiding 11 theorietoetsen over de vakleer. Om je voor te bereiden op die toetsen kun je gebruik maken van de memotrainer. Deze zorgt ervoor dat je regelmatig een toets moet maken met vragen waarin je niet goed bent. De vakleer bestaat uit:

 • Bereidt productieproces voor
 • Bedient apparatuur
 • Bewaakt procesverloop
 • Voert kwaliteitscontroles uit aan proces en/of product
 • Onderhoudt apparatuur
 • Rondt productieproces af
 • Bouwt apparatuur op en om
 • Sluit besturingscomponenten aan
 • Meet en controleert product en procesvoering
 • Bewaakt planning

Algemene vakken

Om je diploma te halen moet je voldoen aan de keuzedeelverplichting en de eisen voor de algemene vakken Nederlands, rekenen en Loopbaan & burgerschap. Voor Nederlands moet je aan het eind van je opleiding niveau 2F hebben behaald en voor rekenen mbo rekenniveau 3. Voor Nederlands en rekenen maak je aan het begin van de opleiding een niveaubepalende toets. Voor de onderdelen waarop je nog onder niveau scoort, krijg je een op maat gemaakt lespakket. Naast Nederlands en rekenen moet je drie keuzedelen maken en een opdracht voor Loopbaan & burgerschap. Met een keuzedeel ga je jezelf verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp.

Praktijk

In de je opleiding staan een aantal lijsten met vaardigheden en kennisaspecten waarmee je aan je praktijkopleider laat zien dat jij alle operatortaken beheerst op jouw werkplek. Een docent van Litop checkt regelmatig of je die aspecten ook daadwerkelijk beheerst.

Je vertaalt de theorie naar de praktijk door het maken van 11 praktijkopdrachten. Deze opdrachten worden nagekeken door je praktijkopleider en daarna door je docent.

Examens

Nederlands & rekenen, 3 keuzedelen en de Proeve van bekwaamheid en observatie beroepspraktijk op je bedrijf. De examens zijn bij de prijs van de opleiding inbegrepen.

Met behulp van een proeve van bekwaamheid wordt de opleiding afgesloten. De proeve van bekwaamheid duurt circa 1,5 uur en wordt afgenomen op je werkplek.

Extra kosten

 • Prijs herexamen Nederlands / rekenen / keuzedeel : € 100,-.
 • Prijs herexamen Proeve van bekwaamheid (geldt ook voor de keuzedelen die bestaan uit een PvB): € 400,-.
 • Verlenging met extra studiejaar: € 60,-.
 • Optioneel – Dagdeel docent op locatie (inclusief reiskosten): € 400,-.
 • Optioneel – Proeve van Bekwaamheid oefenen: € 350,-.

Onderstaand vragen we je een keuze te maken tussen BBL of derde leerweg.

Lees hier wat het verschil is.

Diploma BBL - Klassikaal

Je studeert in een klas. De startdatum is niet vrij te kiezen.

NStudieduur: 1 jaar mits in bezit van A diploma
NZelfstudie: 2-3 uur per week
NRegelmatig evaluaties met docent & praktijkopleider
NDocent geeft instructie op de werkvloer
N200 lesuren op een bedrijfslocatie
NToegang tot de e-learning
NExamen

De prijs van de opleiding hangt af van het aantal studenten.

Subsidie prakijkleren mogelijk

Diploma BBL - Individueel

Je kan beginnen wanneer jij dat wilt en bepaalt je eigen studietijden.

NStudieduur: 1 jaar mits in bezit van A diploma
NZelfstudie: 4-6 uur per week
N6 online evaluaties met docent & praktijkopleider
N6 online gesprekken praktijkvorderingen
NMogelijkheid tot les via TEAMS, 5 dagen per week
NToegang tot de e-learning
NExamen
€4400,- (excl BTW)

Subsidie praktijkleren mogelijk

Diploma derde leerweg - Individueel

Je kan beginnen wanneer jij dat wilt en bepaalt je eigen studietijden.

NStudieduur: 1 jaar mits in bezit van A diploma
NZelfstudie: 4-6 uur per week
N2 online evaluaties met docent & praktijkopleider
N2 online gesprekken praktijkvorderingen
NToegang tot de e-learning
NExamen
€3500,- (excl. BTW)

Geen subsidie van toepassing

Inschrijven mechanisch operator B - Diploma

Leerweg*:

10 + 5 =