Waarom als student voor Litop kiezen?

  • Binnen 1 jaar jouw diploma halen
  • Studeren wanneer jij dat wilt
  • Elke dag van de week online ondersteuning
  • Innovatieve leermethodes zoals virtual reality
  • Alle vervolgopleidingen mogelijk

Wat doet een procesoperator?

 

Als procesoperator werk je in een bedrijf waar wordt geproduceerd. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij een bierbrouwerij, een fabriek die computeronderdelen maakt of een koekjesfabriek. Het is jouw verantwoordelijkheid om het productieproces in goede banen te leiden. Het einddoel is het afleveren van een product dat aan alle eisen voldoet. Veiligheid, kwaliteit en hygiëne moeten daarbij worden gewaarborgd. Vaak is een gedeelte van het productieproces geautomatiseerd door machines. Echter, in veruit de meeste gevallen moeten deze machines worden gecontroleerd door een ‘echt’ mens. Dat ben jij, de procesoperator! Je houdt de voortgang van de productie in de gaten en voert controles uit op de machines. Als het nodig is verhelp je storingen en voer je klein onderhoud uit. Een afwisselend takenpakket dus.

De verantwoordelijkheden van een procesoperator

Jouw verantwoordelijkheden als procesoperator hangen af van je opleiding en ervaring. Er zijn absoluut voldoende doorgroeimogelijkheden. Grofweg zien de verschillende niveaus er als volgt uit:

 

Procesoperator A

Als procesoperator A controleer je een productieproces dat duidelijk is afgebakend. Je houd alles rondom jouw deel van het productieproces in de gaten. Als er iets fout gaat kom je in actie of vraag je hulp aan een van je collega’s.

Procesoperator B

De productieprocessen waaraan je als procesoperator B werkt zijn wat complexer. Je gebruikt verschillende soorten apparatuur waarmee je controles uitvoert. Je werkt veelal zelfstandig en bent in staat andere operators aan te sturen.

 Operator C

Als procesoperator C geef je leiding aan een team van operators. Het is jouw verantwoordelijkheid dat iedereen op een veilige manier goed werk levert. Je controleert zelf de meer ingewikkelde productieprocessen. Ook houd je je bezig met het optimaliseren van processen: hoe kunnen we in de fabriek op een efficiëntere manier producten maken?

De eigenschappen van een goede procesoperator

Een goede procesoperator heeft technisch inzicht, werkt gestructureerd en nauwkeurig en denkt in oplossingen. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Wanneer je een team aanstuurt beschik je daarnaast over goede leiderschapskwaliteiten.

 Het salaris van een procesoperator

Wat je als procesoperator verdient is afhankelijk van het niveau waarop je werkt en de daarbij horende verantwoordelijkheden. Het salaris van een operator A ligt tussen de € 1800,- en € 2200,- bruto per maand. Het salaris van een operator B ligt tussen de € 2000,- en € 2900,- bruto per maand. Het salaris van een operator C ligt tussen de € 2500,- en € 3200,- bruto per maand.  Als procesoperator werk je bijna altijd in ploegendienst. Dat betekent dat je regelmatig ’s avonds of in het weekend in de fabriek te vinden bent. Hiervoor ontvang je toeslagen die kunnen oplopen tot honderden euro’s per maand. De toeslagen bedragen tussen de 10% tot 30% van het basissalaris.